National Hydrographic Centre Echo Sounding Sea bed Santubong Seamount

National Hydrographic Centre

Echo Sounding

Sea bed

Santubong Seamount

JADUAL PASANG SURUT MALAYSIA DIGITAL (e-TIDE)

PULAU INDAH, 28 NOV 21 - Pusat Hidrografi Nasional (PHN) mula menerbitkan Jadual Pasang Surut Malaysia (JPSM) secara komersial pada tahun 1986. JPSM telah mengalami evolusi sejajar dengan permintaan yang tinggi daripada komuniti maritim. Seiring dengan Revolusi Industri 4.0, PHN telah membuat transformasi JPSM kepada digital JPSM atau dikenali sebagai e-Tide. Mula dibangunkan pada akhir 2019 dengan menggunakan Visual Basic for Applications (VBA) dan telah diedarkan untuk ujicuba kepada kapal-kapal TLDM pada Mac 2020.

e-Tide merangkumi 70 pasang surut pelabuhan piawai dan 6 aliran pasang surut sepertimana yang di dalam JPSM. e-Tide berupaya untuk menjana data ramalan secara harian, mingguan atau bulanan tertakluk kepada keperluan pengguna dan bersifat lebih mesra pengguna.

PHN juga telah membuat inisiatif dengan melaksanakan kelas atas talian kepada warga TLDM bagi pendedahan awal dalam prosedur serta tatacara penggunaan e-Tide. Pada masa ini, e-Tide hanya akan digunakan pada peringkat TLDM dan akan dikomersialkan setelah ketersediaan aplikasi untuk pasaran.

Program

Aplikasi Online

 

Penyataan

Paparan terbaik:
Internet Explorer 8 / Mozilla Firefox 11 / Google Chrome 18
Resolusi 1024 x 768 piksel 


Hakcipta | Dasar & Privasi | Penafian

Analisis Pengunjung

Hari ini 9

Mingguan 483

Bulanan 2614

Keseluruhan 125079