National Hydrographic Centre Echo Sounding Sea bed Santubong Seamount

National Hydrographic Centre

Echo Sounding

Sea bed

Santubong Seamount

Mantan KP Hidrografi Ketiga

 

  

 

 

LAKSAMANA PERTAMA (B) DATO’ YACOB BIN ISMAIL

PAT JMN KAT KMN AMN PPA psc

 

Laksamana Pertama (B) Dato’ Yacob bin Ismail dilahirkan pada 17 Feb 1967 dan merupakan anak kelahiran Kluang, Johor. Mula menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 16 Jan 1986 dan seterusnya ditauliahkan sebagai Leftenan Muda TLDM. Sebagai seorang pegawai eksekutif, beliau kemudiannya telah diperjawatkan di KD RENCHONG, KD PANAH dan KD HANG TUAH sebagai Pegawai Navigasi, Pegawai Laksana dan Pegawai Memerintah sebelum menyertai perkhidmatan hidrografi TLDM. Kerjaya beliau di dalam bidang hidrografi bermula setelah berjaya menamatkan Kursus Asas Hidrografi Kategori B di Australia pada 12 Dis 1976.

Bermula dari tarikh tersebut, Laksamana Pertama (B) Dato’ Yacob bin Ismail telah diperjawatkan di pelbagai unit hidrografi TLDM dan turut diberi peluang untuk menjawat beberapa perjawatan penting antaranya sebagai Pegawai Memerintah KD MUTIARA, Pengarah Hidrografi. Selain daripada itu, Laksamana Pertama Dato’ Yacob bin Ismail juga turut menyertai Tim Penterjemahan Buku Seamanship pada tahun 1992 selama 2 tahun. Berdasarkan pencapaian dan tahap kompetensi beliau di dalam bidang hidrografi, Laksamana Pertama (B) Dato’ Yacob bin Ismail telah dianugerahkan sijil ‘H Charge’ yang mana merupakan gred tertinggi bagi kepakaran hidrografi oleh Panglima Tentera Laut pada 21 Okt 1996.

Laksamana Pertama (B) Dato’ Yacob bin Ismail telah mengambil alih pucuk pimpinan Pusat Hidrografi Nasional pada 13 Nov 2000 dan seterusnya dilantik sebagai Ketua Pengarah Hidrografi Ke-3. Beliau menamatkan kerjaya dalam Tentera Laut Diraja Malaysia pada 17 Mac 2006.

Program

Aplikasi Online

 

Penyataan

Paparan terbaik:
Internet Explorer 8 / Mozilla Firefox 11 / Google Chrome 18
Resolusi 1024 x 768 piksel 


Hakcipta | Dasar & Privasi | Penafian

Analisis Pengunjung

Hari ini 33

Mingguan 171

Bulanan 3914

Keseluruhan 89052