National Hydrographic Centre Echo Sounding Sea bed Santubong Seamount

National Hydrographic Centre

Echo Sounding

Sea bed

Santubong Seamount

Mantan KP Hidrografi Pertama

 

 

 

 

 

 

 

KEPTEN (B) GOH SIEW CHONG TLDM

PJK AMN PPS PPA

 

Kepten (B) Goh Siew Chong TLDM dilahirkan pada 29 Okt 1943 dan merupakan anak kelahiran Kulim, Kedah. Mula menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 24 Apr 1962 selepas menamatkan pengajian di Britannia Royal Naval College (BRNC) dan seterusnya ditauliahkan sebagai Leftenan Muda TLDM. Sebagai seorang pegawai eksekutif, beliau kemudiannya telah diperjawatkan di KD RENCHONG, KD PANAH dan KD HANG TUAH sebagai Pegawai Navigasi, Pegawai Laksana dan Pegawai Memerintah sebelum menyertai perkhidmatan hidrografi TLDM.

Bermula dari tarikh tersebut, Kepten (B) Goh Siew Chong TLDM telah diperjawatkan di pelbagai unit hidrografi TLDM dan turut diberi peluang untuk menjawat beberapa perjawatan penting antaranya sebagai Pegawai Memerintah KD PERANTAU dan Pengarah Hidrografi. Pencapaian utama beliau dengan mengeluarkan Carta MAL pertama untuk kegunaan pelaut-pelaut di kawasan perairan Malaysia.

Kepten (B) Goh Siew Chong TLDM telah mengambil alih pucuk pimpinan Pusat Hidrografi Nasional pada 13 Okt 1980 dan seterusnya dilantik sebagai Ketua Pengarah Hidrografi pertama. Beliau menamatkan kerjaya dalam Tentera Laut Diraja Malaysia pada 1 Sep 1986.

Program

Aplikasi Online

 

Penyataan

Paparan terbaik:
Internet Explorer 8 / Mozilla Firefox 11 / Google Chrome 18
Resolusi 1024 x 768 piksel 


Hakcipta | Dasar & Privasi | Penafian

Analisis Pengunjung

Hari ini 33

Mingguan 171

Bulanan 3914

Keseluruhan 89052