National Hydrographic Centre Portal Rasmi Kerajaan Malaysia Echo Sounding Sea bed Santubong Seamount

National Hydrographic Centre

Portal Rasmi Kerajaan Malaysia

Echo Sounding

Sea bed

Santubong Seamount

BENGKEL PENGGUNAAN MYGDI EXPLORER KEPADA AHLI JAWATANKUASA TEKNIKAL MARIN MYGDI (JTMM) DI PUSAT INFRASTRUKTUR DATA GEOSPATIAL NEGARA (MACGDI)

PUTRAJAYA, 16 Ogos 19 – Pusat Hidrografi Nasional (PHN) dengan kerjasama Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara (MaCGDI) telah mengadakan Bengkel Penggunaan MyGDI Explorer kepada ahli di bawah Jawatankuasa Teknikal Marin MyGDI (JTMM) pada 15 dan 16 Ogos 2019 di Dewan Baiduri, Wisma Sumber Asli, Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli.
Penganjuran bengkel ini merupakan salah satu aktiviti bagi ahli di bawah JTMM. Bengkel ini bertujuan memberi pendedahan kepada ahli JTMM mengenai sistem yang telah dibangunkan oleh pihak MaCGDI iaitu MyGDI Explorer. Sistem ini merupakan katalog metadata yang membolehkan pengguna mengakses dan menerbitkan maklumat geospatial secara atas talian. Seramai 39 wakil daripada agensi-agensi kerajaan dan Goverment Linked Company (GLC) yang mana merupakan ahli JTMM telah hadir di dalam bengkel ini.
Bengkel dimulakan dengan taklimat mengenai fungsi dan peranan MaCGDI dalam membangunkan Infrastruktur Data Spatial Kebangsaan (NSDI) dan diteruskan dengan penerangan umum mengenai Malaysian Metadata Standard serta sistem-sistem lain yang dikelolakan oleh MaCGDI. Sepanjang bengkel berlangsung, sebanyak 190 metadata telah berjaya dimuat naik oleh peserta bengkel ke dalam MyGDI Explorer dan mencapai objektif bengkel seperti yang dirancang.
PHN mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak MacGDI serta semua agensi yang terlibat kerana telah memberi kerjasama yang sangat positif bagi menjayakan bengkel pada kali ini. Diharap dengan penganjuran bengkel ini kesemua ahli JTMM dapat memanfaatkan sistem dan aplikasi yang telah dibangunkan oleh pihak MaCGDI. PHN turut berharap dengan penggunaan hanya satu platform perkongsian maklumat geospatial seperti ini dapat mengelakkan pembaziran dari aktiviti-aktiviti bertindih dalam pengumpulan, pemprosesan dan penyaluran data yang diperoleh oleh setiap agensi kerajaan dan GLC di Malaysia.

Program

Aplikasi Online

Penyataan

Paparan terbaik:
Internet Explorer 8 / Mozilla Firefox 11 / Google Chrome 18
Resolusi 1024 x 768 piksel 


Hakcipta | Dasar & Privasi | Penafian

Analisis Pengunjung

Hari ini 89

Mingguan 527

Bulanan 1653

Keseluruhan 21603