header phn bm

 

A- A A+
Items filtered by date: December 2017
 kat b01
 Participants with guest of honor and lecturers.

SKUDAI, 21 Dec 17. Marine Geospatial and Cartographic Programme closing ceremony was conducted at Faculty Of Geoinformation and Real Estate (FGRE), University Teknologi Malaysia (UTM). The closing ceremony was completed by Rear Admiral Dato’ Fadzilah bin Mohd Salleh, Director General of Hydrography, National Hydrographic Centre (NHC).

All of the 8 participants which came from NHC and Royal Malaysian Navy (RMN) survey vessel successfully graduated from the programme. The presentation of the certificate was conducted honorably by Director General of Hydrography NHC.  Each participant was awarded with competency certificate of Category B Cartographer recognized by FIG/IHO/ICA International Board on Standard of Competence for Hydrographic Surveyors and Nautical Cartographers.

This 24 weeks programme was conducted since 10 July 17 and end on 21 Dec 17.  All participants consist of 2 officers and 6 other ranks. It was conducted at UTM for 4 month and 2 month practical at NHC. During the programme, all participants were exposed to workflow and technique in producing nautical and electronic charts based on standard regulate by International Hydrographic Organization by professional lecturers from UTM and NHC.

 kat b02
Participants with competence certificate. 

 

Articles: Lt Muhamad Khairul bin Abdullah RMN

Photographer: LK 1 HDI Nur Aiqibah binti Abdul Aziz

MPSK01 
 YBhg Ketua Pengarah Hidrografi memberi ucapan pembukaan mesyuarat

PULAU INDAH, 8 Dis 17 – Mesyuarat Sistem Pengurusan Kualiti (MPSK) Siri 6/17 telah berlangsung pada jam 0900H bertempat di Bilik Mesyuarat Batimetri, PHN. Mesyuarat dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Hidrografi, Laksda Dato' Fadzilah bin Mohd Salleh dan dihadiri oleh semua Ketua Jabatan dan Seksyen bertujuan membincangkan status perkembangan Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) serta menyemak kembali status teguran NCR dan OFI pada Audit Kualiti Dalaman lepas yang diadakan pada 7-9 Nov 17.

MPSK dilaksanakan sebanyak dua kali setahun adalah bagi memenuhi keperluan yang ditetapkan di dalam Manual Kualiti serta bersesuaian dengan Skop ISO PHN iaitu "Kompilasi Maklumat Hidrografi, Kartografi dan Oseanografi dan Meteorologi merangkumi Penerbitan Carta Nautika, Jadual Pasang Surut dan Laporan Alam Sekitar". Ianya juga sebahagian daripada keperluan yang digariskan di dalam Standard MS 9001:2015.

Setiap Seksyen telah melaksanakan semakan ke atas dokumen Arahan Kerja, Pengurusan Risiko dan teguran audit SIRIM yang lepas. Ini juga adalah sebahagian daripada persediaan bagi menghadapi Audit Pemantauan oleh pihak SIRIM yang akan dilaksanakan pada 30-31 Mei 18.

Untuk rekod, PHN adalah unit pertama di dalam ATM yang telah dipersijilkan MS ISO 9001:2015 mengganti MS ISO 9001:2008 pada 20 Jun 2016. SIRIM menegaskan bahawa semua organisasi yang memegang sijil MS ISO 9001:2008 diberi tempoh sehingga September 2018 untuk menaiktaraf kepada ISO 9001:2015.

 

 MPSK02
 Pembentangan oleh pihak Seksyen

 

 MPSK03
 Penerangan oleh  YBhg Ketua Pengarah Hidrografi

 

MPSK04 
 Sesi Perbahasan 
HKPTPI01  

Majlis dirasmikan oleh YBhg Ketua Pengarah Hidrografi 

 

PULAU INDAH, 4 Dis 17 – Sambutan Hari Keluarga PTPI 2017 yang melibatkan semua unit yang berpangkalan di Pualu Indah iaitu Pusat Hidrografi Nasional, KD SULTAN ABDUL AZIZ SHAH, PUSMAS TLDM dan juga KD SRI KLANG. Hari keluarga pada kali ini telah diadakan di Kelab Menembak Selangor (Selangor Shooting Assocition) dengan bertemakan “Family First Beyond Others

Pada sambutan pada kali ini dimariahkan dengan pelbagai sukaneka yang melibatkan Kanak-kanak dan juga dewasa dan diakhiri dengan cabutan bertuah. Majlis bermula seawal jam 8.00 pagi dengan pelbagai aktiviti sehingga  jam 2.00 petang. Walaubagaimanapun masih diberi peluang bagi warga PTPI untuk meluangkan masa bersama keluarga dikawasan kolam renang sehingga jam 6 petang.

Semua warga PTPI dan ahli keluarga telah menunjukan komitmen dan kerjasama bukan sahaja semasa bertugas dipejabat malah dengan segala aktiviti yang dianjurkan. Ini mengambarkan warga PTPI sentiasa memeberi kerjasama dengan baik sama ada di dalam atau luar pejabat.

HKPTPI02 
 Acara Talik Tali Antara Jabatan/Unit

 

HKPTPI05 
 Pemenang Hadiah Utama Cabutan Bertuah membawa pulang LED TV 42 “

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3