header phn bm

 

A- A A+
 kat b01
 Participants with guest of honor and lecturers.

SKUDAI, 21 Dec 17. Marine Geospatial and Cartographic Programme closing ceremony was conducted at Faculty Of Geoinformation and Real Estate (FGRE), University Teknologi Malaysia (UTM). The closing ceremony was completed by Rear Admiral Dato’ Fadzilah bin Mohd Salleh, Director General of Hydrography, National Hydrographic Centre (NHC).

All of the 8 participants which came from NHC and Royal Malaysian Navy (RMN) survey vessel successfully graduated from the programme. The presentation of the certificate was conducted honorably by Director General of Hydrography NHC.  Each participant was awarded with competency certificate of Category B Cartographer recognized by FIG/IHO/ICA International Board on Standard of Competence for Hydrographic Surveyors and Nautical Cartographers.

This 24 weeks programme was conducted since 10 July 17 and end on 21 Dec 17.  All participants consist of 2 officers and 6 other ranks. It was conducted at UTM for 4 month and 2 month practical at NHC. During the programme, all participants were exposed to workflow and technique in producing nautical and electronic charts based on standard regulate by International Hydrographic Organization by professional lecturers from UTM and NHC.

 kat b02
Participants with competence certificate. 

 

Articles: Lt Muhamad Khairul bin Abdullah RMN

Photographer: LK 1 HDI Nur Aiqibah binti Abdul Aziz

MPSK01 
 YBhg Ketua Pengarah Hidrografi memberi ucapan pembukaan mesyuarat

PULAU INDAH, 8 Dis 17 – Mesyuarat Sistem Pengurusan Kualiti (MPSK) Siri 6/17 telah berlangsung pada jam 0900H bertempat di Bilik Mesyuarat Batimetri, PHN. Mesyuarat dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Hidrografi, Laksda Dato' Fadzilah bin Mohd Salleh dan dihadiri oleh semua Ketua Jabatan dan Seksyen bertujuan membincangkan status perkembangan Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) serta menyemak kembali status teguran NCR dan OFI pada Audit Kualiti Dalaman lepas yang diadakan pada 7-9 Nov 17.

MPSK dilaksanakan sebanyak dua kali setahun adalah bagi memenuhi keperluan yang ditetapkan di dalam Manual Kualiti serta bersesuaian dengan Skop ISO PHN iaitu "Kompilasi Maklumat Hidrografi, Kartografi dan Oseanografi dan Meteorologi merangkumi Penerbitan Carta Nautika, Jadual Pasang Surut dan Laporan Alam Sekitar". Ianya juga sebahagian daripada keperluan yang digariskan di dalam Standard MS 9001:2015.

Setiap Seksyen telah melaksanakan semakan ke atas dokumen Arahan Kerja, Pengurusan Risiko dan teguran audit SIRIM yang lepas. Ini juga adalah sebahagian daripada persediaan bagi menghadapi Audit Pemantauan oleh pihak SIRIM yang akan dilaksanakan pada 30-31 Mei 18.

Untuk rekod, PHN adalah unit pertama di dalam ATM yang telah dipersijilkan MS ISO 9001:2015 mengganti MS ISO 9001:2008 pada 20 Jun 2016. SIRIM menegaskan bahawa semua organisasi yang memegang sijil MS ISO 9001:2008 diberi tempoh sehingga September 2018 untuk menaiktaraf kepada ISO 9001:2015.

 

 MPSK02
 Pembentangan oleh pihak Seksyen

 

 MPSK03
 Penerangan oleh  YBhg Ketua Pengarah Hidrografi

 

MPSK04 
 Sesi Perbahasan 
HKPTPI01  

Majlis dirasmikan oleh YBhg Ketua Pengarah Hidrografi 

 

PULAU INDAH, 4 Dis 17 – Sambutan Hari Keluarga PTPI 2017 yang melibatkan semua unit yang berpangkalan di Pualu Indah iaitu Pusat Hidrografi Nasional, KD SULTAN ABDUL AZIZ SHAH, PUSMAS TLDM dan juga KD SRI KLANG. Hari keluarga pada kali ini telah diadakan di Kelab Menembak Selangor (Selangor Shooting Assocition) dengan bertemakan “Family First Beyond Others

Pada sambutan pada kali ini dimariahkan dengan pelbagai sukaneka yang melibatkan Kanak-kanak dan juga dewasa dan diakhiri dengan cabutan bertuah. Majlis bermula seawal jam 8.00 pagi dengan pelbagai aktiviti sehingga  jam 2.00 petang. Walaubagaimanapun masih diberi peluang bagi warga PTPI untuk meluangkan masa bersama keluarga dikawasan kolam renang sehingga jam 6 petang.

Semua warga PTPI dan ahli keluarga telah menunjukan komitmen dan kerjasama bukan sahaja semasa bertugas dipejabat malah dengan segala aktiviti yang dianjurkan. Ini mengambarkan warga PTPI sentiasa memeberi kerjasama dengan baik sama ada di dalam atau luar pejabat.

HKPTPI02 
 Acara Talik Tali Antara Jabatan/Unit

 

HKPTPI05 
 Pemenang Hadiah Utama Cabutan Bertuah membawa pulang LED TV 42 “

 

pic 6
Sesi bergambar sempena Mesyuarat Ke-24 Jawatankuasa Hidrografi Negara

 

Skudai, 2 Nov 17 - Mesyuarat Jawatankuasa Hidrografi Negara (MJHN) ke-24 telah diadakan di Dewan Senat, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, Johor. Mesyuarat dipengerusikan oleh YBhg Laksamana Muda Dato Fadzilah bin Mohd Salleh, Ketua Pengarah Hidrografi, Pusat Hidrografi Nasional.

Mesyuarat melibatkan 15 agensi termasuk Institut Pengajian Tinggi Awam yang terlibat secara langsung dan aktif dengan aktiviti hidrografi dan maritim di Perairan Malaysia.

MJHN ini diadakan setahun sekali dan pada kali ini ianya membincangkan isu isu semasa berkaitan aktiviti hidrografi serta perkongsian maklumat di kalangan Ahli Jawatankuasa Hidrografi Negara (JHN) serta perancangan untuk mengembangkan aktiviti perkongsian data secara atas talian di kalangan ahli.

pic 5
Kunjungan Hormat ke atas Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Teknologi Malaysia (UTM), YBhg Prof Dr Zainuddin bin Manan oleh Ketua Pengarah Hidrografi, YBhg Laksda Dato' Fadzilah bin Mohd Salleh, diiringi oleh Prof Dr Razali bin Mahmud, Dekan Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah, UTM.

 

pic 1
Sesi bual bicara santai sebelum mesyuarat bermula

 

pic 9
MJHN Ke -24 yang dipengerusikan oleh YBhg Ketua Pengarah Hidrografi, Laksda Dato' Fadzilah bin Mohd Salleh

 

Gambar 2
Gambar Berkumpulan Ahli Keanggotaan JTMM

 

PULAU INDAH, 16 Okt 17 – Mesyuarat Ke-10 Jawatankuasa Teknikal Marin MyGDI (JTMM) telah berlangsung pada 9.00 pagi di Bilik Mesyuarat Batimetri, PHN. Mesyuarat JTMM ini telah memasuki ke siri ke-10 yang mana merupakan penjenamaan semula dari  Jawatankuasa Kerja Pelaksanaan Perkongsian Maklumat dan Data Bagi Objek-Objek Bawah Air (JKPPMOBA). Penubuhannya bertujuan untuk menzahirkan hubungan kerjasama antara Agensi Kerajaan dan Government Linked Companies (GLC) melalui perkongsian maklumat geospatial marin bagi mengkoordinasikan segala keperluan data marin mengikut standard dan polisi yang digariskan oleh Malaysia Geospatial Data Infrastructure (MyGDI).

Penubuhan Jawatankuasa Teknikal Marin MyGDI (JTMM) juga adalah seiring dengan Pelan Strategik Pusat Hidrografi Nasional untuk menyediakan platform Marine Spatial Data Infrastructure (MSDI) di Malaysia seterusnya menyokong pembangunan Infrastruktur Data Geospatial Negara iaitu Malaysia Geospatial Data Infrastructure (MyGDI). MyGDI merupakan platform perkongsian maklumat geospatial di kalangan agensi pembekal dan pengguna sekaligus mengelakkan pembaziran dari aktiviti-aktiviti bertindih dalam pengumpulan, pemprosesan dan penyaluran maklumat geospatial yang diperlukan untuk tujuan perancangan, pengawasan dan penguatkuasaan terhadap sumber marin Negara di kalangan jabatan Kerajaan dan agensi berkaitan.

Mesyuarat ini telah dipengerusikan Laksamana Muda Dato’ Fadzilah bin Mohd Salleh, Ketua Pengarah Hidrografi, Seramai 30 deligasi daripada agensi-agensi kerajaan dan swasta yang terlibat hadir di dalam mesyuarat ini. Ahli keanggotaan JTMM adalah sebanyak 25 Agensi termasuk PHN. Antara wakil agensi yang hadir ialah daripada Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan, Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia, Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia, Kementerian Sains Teknologi Dan Inovasi, Jabatan Mineral Dan Geosains,  Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara, Agensi Remote Sensing Malaysia, Jabatan Laut Malaysia, Jabatan Perikanan Malaysia, Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia, Jabatan Pengairan Dan Saliran, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Meteorologi Malaysia, Malaysia Petroleum Management, Jabatan Taman Laut Malaysia, Jabatan Warisan Negara, Kementerian Tenaga Teknologi Hijau Dan Air, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara, Telekom Malaysia Berhad dan Jabatan Peguam Negara. Ahli jawatankuasa terdiri daripada agensi swasta dan awam yang dilantik serta bermandat untuk membekalkan maklumat maklumat marin yang bersesuaian untuk disalurkan kepada PHN bagi tujuan perkongsian.

Antara agenda yang dibincangkan adalah maklumbalas dari perkara-perkara berbangkit dari siri mesyuarat yang lepas serta membincangkan lain-lain hal. Wakil dari Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara telah memberi taklimat tentang Malaysia Geospatial Online Services (MyGOS) dan diikuti taklimat MyMarine Geo-Hub oleh Lt Dya Astitie Hartatie Binti Toha (Pegawai GIS).  Mesyuarat ini juga turut membincangkan berkenaan Pembangunan Draf Terma Rujukan JTMM kepada wakil ahli JTMM yang hadir. Mesyuarat selesai pada jam 12.00 tengahari dan seterusnya kesemua ahli mesyuarat menikmati juadah makan tengah hari di Wisma Indah, PHN.  PHN mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua agensi yang terlibat kerana telah menjayakan mesyuarat ini.

Gambar 1 

 YBhg Ketua Pengarah Hidrografi memberi ucapan pembukaan mesyuarat

 

Gambar 3
Antara Wakil Agensi Yang Hadir

 

Gambar 4 (2)
Sesi Pendaftaran

 

WhatsApp Image 2017 09 27 at 08.36.11  
Peserta Seminar Pegawai Hidrografi bersama Ketua Pengarah Hidrgorafi  

Seminar Pegawai Hidrografi (SPH) 2017 telah berlangsung di Pusat Hidrografi Nasional (PHN) pada 25 hingga 27 Sep 17. SPH merupakan aktiviti tahunan PHN yang diadakan setiap tahun. Seminar ini disertai oleh pegawai-pegawai Hidrografi TLDM dari PHN dan unit-unit luar PHN. Seminar pada kali ini turut melibatkan YBhg Panglima Tentera Laut dan beberapa Asisten Ketua Staf  jemputan dalam Majlis Ramah Mesra yang diadakan di akhir seminar.

SPH 2017 telah membincangkan penyataan masalah/isu terkini berkaitan Modal Insan dan cabaran-cabaran semasa yang dibentangkan oleh pegawai-pegawai dari PHN dan unit-unit hidrografi. Setiap isu yang dibentangkan kemudiannya disusuli dengan sesi perbincangan dan dialog untuk penyelesaian yang lebih holistic. Perbincangan setiap isu dikawal oleh tim plenari iaitu seorang moderator dan 2 ahli panel.

Majlis penyampaian Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Hidrografi turut disempurnakan oleh YBhg KPH kepada 6 orang pegawai Hidrografi. SKM Hidrografi ini diperolehi dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) dan perolehannya adalah bertujuan untuk persediaan bagi penganjuran program Pengikitirafan Kebangsaan kepada anggota Lain-lain Pangkat Hidrografi sepertimana yang telah dirancangkan.

Sesi Dialog bersama YBhg KPH. Sesi ini telah memberi ruang dan peluang kepada peserta berinteraksi bersama YBhg KPH bagi menyuarakan isu serta masalah peribadi mahupun komuniti hidrografi secara terus kepada pengurusan tertinggi PHN. Secara umumnya, para peserta berpuas hati dengan respon serta penjelasan yang telah diberikan oleh YBhg KPH terhadap pertanyaan yang diajukan.

Majlis Ramah Mesra Sempena SPH 2017. Majlis ini merupakan acara kemuncak SPH 2017 yang melibatkan kehadiran YBhg PTL berserta 5 orang Pegawai Kanan dari pihak Pengurusan Tertinggi TLDM. Objektif utama majlis ini adalah untuk memberi ruang kepada pegawai-pegawai Hidrografi untuk berinteraksi dan beramah mesra bersama YBhg PTL dan pihak Pengurusan Tertinggi TLDM. YBhg PTL juga telah menyampaikan amanatnya dan mengarahkan supaya PHN merancang Halatuju Cawangan Hidrografi yang menyokong serta seiring dengan Program Transformasi TLDM 15 to 5.

 

 

Tukar Sijil 
 

 

PULAU INDAH, 4 Ogos – Satu Ikrar Bebas Rasuah (IBR) telah diadakan di padang kawad, Pusat Hidrografi Nasional (PHN). Penglibatan seramai 298 orang pegawai dan staff dari semua peringkat sama ada tentera laut dan juga staf awam yang berkhidmat di PHN.

Bacaan Ikrar telah diketuai oleh Laksamana Pertama Hanafiah bin Hassan dan disaksikan oleh Ketua Pengarah SPRM Negeri Selangor YBhg Dato’ Wan Ramli bin Wan Abdullah.

‘Ikrar Bebas Rasuah’ ini sebenarnya agak unik dan berbeza berbanding Ikrar Integriti Korporat kerana ia memberi penekanan kepada ikrar serta janji yang dibuat oleh para pemimpin TLDM dan warganya dalam kapasiti sebagai individu, untuk menjunjung tanggungjawab serta akauntabiliti bagi menjauhi serta menghindari diri daripada terlibat dengan sebarang godaan rasuah dan salah guna kuasa, sepanjang melaksanakan tugas.

Dalam ucapan Ketua Pengarah Hidrografi, Laksamana Muda Dato’ Fadzilah bin Mohd Salleh menegaskan beliau tidak akan berkompromi sekiranya terdapat pegawai dan staf bawahan beliau kiranya terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan gejala rasuah mahupun salah guna kuasa. 

 

 PKH baca Ikrar
 Bacaan Ikrar Bebas Rasuah diketuai oleh Laksamana Pertama Hanafiah bin Hassan. Pengarah Kanan Hidrografi.
Page 1 of 19
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3