Top Ad

 

 LAKSAMANA MUDA DATO' HANAFIAH BIN HASSAN


PSAT DSIS PAT SMS KAT PJM PPS PPA MSoc Sc DS (UKM) Dip PSP (UM) mpat psc

Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan dilahirkan pada 15 Feb 1967 dan merupakan anak kelahiran Kluang, Johor. Mula menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 16 Jan 1986 dan seterusnya ditauliahkan sebagai Leftenan Muda TLDM. Sebagai seorang pegawai eksekutif, beliau kemudiannya telah diperjawatkan di KD GANYANG dan KD KELEWANG sebagai Pegawai Navigasi dan Pegawai Laksana sebelum menyertai perkhidmatan hidrografi TLDM. Kerjaya beliau di dalam bidang hidrografi bermula setelah berjaya menamatkan Kursus Asas Hidrografi Kategori B anjuran Japan Hydrographic and Oceanographic Department pada 16 Nov 1992.

Bermula dari tarikh tersebut, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan telah diperjawatkan di pelbagai unit hidrografi TLDM dan turut diberi peluang untuk menjawat beberapa perjawatan penting antaranya sebagai Pegawai Memerintah KD MUTIARA, Pengarah Pusat Hidrografi dan Oseanografi dan Pengarah Kanan Hidrografi. Selain daripada itu, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan juga turut diberikan peluang untuk berkhidmat di atas kapal hidrografi Tentera Laut Diraja New Zealand, HMNZ MONOWAI melalui program pertukaran pegawai pada tahun 1995 selama 2 tahun. Beliau juga turut berpeluang untuk mengikuti Long Hydrographic Course (Kategori A) di India pada tahun 1997. Berdasarkan pencapaian dan tahap kompetensi beliau di dalam bidang hidrografi, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan telah dianugerahkan sijil ‘H Charge’ yang mana merupakan gred tertinggi bagi kepakaran hidrografi oleh Panglima Tentera Laut pada 25 Jan 2009.

Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan telah mengambil alih pucuk pimpinan Pusat Hidrografi Nasional pada 31 Mei 2018 dan seterusnya dilantik sebagai Ketua Pengarah Hidrografi Ke-7. Selain bertanggungjawab untuk menerajui Pusat Hidrografi Nasional, beliau juga merupakan ‘The Hydrographer of Malaysia’ yang bertanggungjawab terhadap pelaksanaan aktiviti pengukuran dan pencartaan perairan maritim negara. Sebagai penasihat kepada kerajaan Malaysia berhubung hal ehwal hidrografi, beliau juga merupakan wakil kerajaan Malaysia ke International Hydrographic Organisation (IHO) dan East Asia Hydrographic Commission (EAHC).

Di peringkat antarabangsa, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan merupakan salah seorang Ketua Pengarah Hidrografi yang pernah dilantik sebagai Pengerusi EAHC berikutan dengan perlantikan Malaysia untuk menerajui suruhanjaya tersebut bagi penggal 2015-2018. Selain daripada itu, beliau turut terlibat secara aktif di dalam setiap persidangan dan forum yang dianjurkan oleh IHO dan juga EAHC. Berdasarkan pengalaman beliau, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan telah diberikan kepercayaan sebagai Pengerusi Joint Task Malaysia bagi misi pencarian pesawat MH370 di Joint Agency Coordination Centre (JACC), Canberra, Australia pada tahun 2014. Di dalam penugasan ini, beliau bertanggungjawab untuk menasihati dan menentukan penggunaan aset dibuat secara optimum bagi tujuan pencarian pesawat MH370 dan berperanan sebagai pegawai perantara di antara High Level Technical Task Force Malaysia dan Australia.

Manakala di peringkat kebangsaan, Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan merupakan pengerusi tetap kepada Jawatankuasa Hidrografi Negara, Jawatankuasa Penilaian Kompetensi Juruukur Hidrografi Malaysia, Jawatankuasa Kerja Pengurusan Maklumat Hidrografi Pelabuhan dan Jawatankuasa Teknikal Marin MyGDI. Selain daripada itu, beliau juga merupakan ahli kepada Jawatankuasa Titik Pangkal Negara, Jawatankuasa Teknikal Pelantar Benua Malaysia, Jawatankuasa Bersama Malaysia-Singapura mengenai Alam Sekitar, Tri-partite Technical Experts Group for the Straits of Malacca and Singapore, Jawatankuasa Teknikal Pembatasan Persempadanan Maritim Malaysia-Indonesia dan Jawatankuasa Kerja Teknikal Marine Electronic Highway for Malacca and Singapore Strait.

Laksamana Muda Dato' Hanafiah bin Hassan merupakan graduan lulusan Universiti Kebangsaan Malaysia dan National Defence University Beijing, China di dalam bidang Pengajian Strategik Pertahanan. Beliau juga merupakan bapa kepada lima orang cahaya mata yang meminati aktiviti memancing sebagai hobi beliau di waktu lapang.

ANUGERAH PHN

 

APLIKASI ONLINE


 
 

Hubungi Kami


Pusat Hidrografi Nasional

Bandar Armada Putra,
Pulau Indah,
42009 Pelabuhan Klang,
Selangor, Malaysia

 

Telephone
+603-40160816 (QM)

Kaunter Jualan Carta
+603-40160846

Isnin - Jumaat
8:00AM - 5.00PM 

 

 

Capaian Pantas

 

 Hak Cipta | Dasar & privasi | Penafian

   

Pengunjung

Hari ini 75

Mingguan 714

Bulanan 4580

Keseluruhan 251273